Korfun valmismatka

Oli taas aika lähteä perinteiselle kesälomamatkalle, tällä kertaa kohteeksemme valikoitui Kreikan Korfu. Korfun saari sijaitsee Välimerellä Albanian edustalla ja siellä asuu vakituisesti noin 100 000 kreikkalaista. Pinta-alaltaan saari on noin Lahden kaupungin kokoinen. Korfulle on heikosti saatavissa reittilentoja, joten helpoimmaksi ja edullisimmaksi tavaksi osoittautui Aurinkomatkojen valmismatka.

Corfu
Korfun kristallinkirkkaat rannat


Meillä oli aikainen lento Korfulle, lento lähti Suomesta jo kello 5:15. Olimme valinneet hotelliksi edullisen Lola Apartments -huoneistohotellin, joka sijaitsee Dassia nimisessä pitäjässä. Aikaisesta saapumisesta huolimatta saimme hotellihuoneen jo aamupäivällä pienen odottelun jälkeen. Huoneita jaettiin sitä mukaan kun siivoojat sai edellisten suomalaisten sotkut siivottua pois, jakojärjestykseen vaikutti ilmeisesti matkan varausajankohta. Kuka oli varannut aikaisin matkan, sai myös huoneen ensimmäisenä. Hotellissa oli huoneita vain 16 ja silmämääräisesti hotelli taisi olla kokonaan varattu suomalaisille Aurinkomatkalaisille. Huoneemme oli hieman kulahtanut, mutta ajoi asiansa ja varsin tilava. Tässä lueteltuna hyviä ja huonoja asioita:

  • Ilmastoinnista oli maksettava 5 euroa vuorokaudelta.
  • Siivous 2 kertaa viikossa
  • Sijainti rauhallinen, mutta Korfun kaupunkiin pääsi nopeasti
  • Vessapaperia pihisteltiin
  • Mukava uima-allas
  • Kuluneet pinnat huoneessa
  • Tilava huoneisto
  • Iso parveke
  • Lähellä uimaranta
  • Ilmainen ja iso pysäköintialue vuokra-autoille

Liikkuminen Korfulla

Meillä oli lähes koko viikoksi vuokrattuna auto, joten pääsimme sillä helposti liikkumaan saarella. Vuokralla meillä oli pieni Toyota Aygo automaattivaihteistolla, hintaa viikolle kertyi noin 350 euroa. Automaattivaihteinen auto oli kätevä valinta kunhan vain hoksasi vuoristossa käyttää manuaalivaihteita. Manuaalivaihteilla sai näppärästi ykkösvaihteen päälle ja sitä kyllä tarvittiin vuoristoteillä paljon! Tiet Korfulla ja varsinkin vuoristossa ovat erittäin kapeita. Väistämättä viikon aikana tulee tilanteita, että autossa on laitetta peruutusvaihe päälle ja väistettävä vastaan tulevaa. Liikkuminen on myös hidasta, keskinopeudet liikkuivat 20 km/h - 30 km/h tuntumassa. Parhaimillaan autolla pääsi ajamaan 70 km/h ja sekin eteläosan leveämmillä teillä. Bensa Korfulla on kallista, litrahinta oli 1,70 euroa (kesä 2018).

Corfu city map
Korfun kaupungin kartta

Dassiassa pärjää myös ilman vuokra-autoa. Hotellilta on vain 200 metrin matkan bussipysäkille josta sininen kaupunkiliikenteen bussi (linja 7) vie vajaassa puolessa tunnissa Korfun kaupungin keskustaan. Kertalippu maksaa 1,90 euroa ja päivälippu 5 euroa. Lippu on kätevintä ostaa automaatista, sellainen on hotellista katsottuna pohjoisen suunnassa olevalla pysäkillä. Kaikilla pysäkeillä ei siis ole lippuautomaattia jolloin lipun voi ostaa myös bussikuskilta. Jos ostat päivälipun, niin se on leimattava. Leimauslaite on kuskin oikealla puolella. Kun lippu on leimattu, niin sen jälkeen sitä näytetävään kuskille. Busseja kulkee Dassian ja Korfun välillä 20 minuutin välein.

Ravintolakokemukset

Viikon matkan aikana ehdimme ruokailla monessa erilaisessa ravintolassa. Yleisesti söimme ravintoloissa paikallisia ruoksia kuten suvlakia sekä gyrosta. Suvlaki on maustettu lihavarras joka tavallisesti on valmistettu grillissä. Kylkiäisenä lautasella on yleensä ranskalaisia sekä tsatsikia. Gyros puolestaan on kreikkalainen pita-kebab, erona tavalliseen kebab-annokseen pitaleivän sisältä löytyvä tsatsiki sekä ranskalaiset. Erittäin herkullisia kummatkin! Suvlaki-annoksen hinta tyypillisesti oli noin 8 euroa ja pikaruoka-annoksena Gyroksen hinta noin. 3 euroa.

Ruokajuomana viini on suosittua vaikkakin Korfun saarella viinituotantoa ei ole juurikaan. Paikallista viiniä on kuitenkin jonkin verran saatavissa ravintoloissa. Puolen litran karahvi talonviiniä maksoi 5-7 euroa. Olut tietysti on myös suosittu juoma, paikallinen Mythos -olut maksoi n. 3 euroa.

Kaikissa ravintoloissa oli korttimaksumahdollisuus, ainoastaan The Farm-ravintolassa korttimaksu ei toiminut huonojen yhteyksien vuoksi.

Alexandros Taverna (Dassia)
Tavallista kreikkalaistaruokaa turisteille. Ruoka oli hyvin tavanomaista sekä hintataso tavallinen. Sijaitsi hotellimme vieressä.

Mythos grilli (Dassia)
Parhaimmat pikaruoka Gyrokset söimme Mythoksessa. Gyros maksoi vajaat 3 euroa eli hintatasokin sopiva. Ravintola on auki aamusta myöhäiseen iltaan.

Pane e souvlaki (Korfun kaupunki)
Erittäin suosittu pikaruokala Korfun kaupungissa, keskeisellä paikalla. Suosiosta huolimatta ruoka oli hyvin tavanomaista, ei säväyttänyt.

Bellissimo (Korfun kaupunki)
Suosittu taverna-henkinen ravintola. Vapaata pöytää saattaa joutua odottelemaan pienen hetken. Illan hämärtyessä tunnelmallinen paikka.

The Farm (Chalikounas)
Ravintola näyttää ulkoapäin mukavalta paikalliselta ravintolta, mutta voidaan ehkä puhua turistiansastakin jopa. Ravintolassa ei ole ruokalistoja, annosvaihtoehtoja on muutama (nauta, lammas, possu, kana) ja kaikki nämä ruuat ovat padassa pitkään hautunutta lihaa.

Korfun rannat

Vuokra-autolla oli kätevää vierailla useilla Korfun rannoilla, ilman autoa tämä olisi hyvin hankalaa. Korfun rannoista osa on hienohiekkaisia kuten Issos ja Halikounas rannat, mutta suurin osa rannoista on kuitenkin kivisiä eli uimatossut kannattaa pakata mukaan. Rantatuolit Korfulla ovat edullisia, vuokra aurinkovarjon kera n. 10-15 euroa päivältä.

Porto Timoni Beach oli matkamme mieleenpainuvin kokemus, hyvä sellainen. Lähimmiltä parkkipaikoilta on vajaan puolen tunnin kävelymatka rannalle. Mukaan kannattaa ottaa runsaasti vettä sekä lenkkarit, sillä paikoin reitti on vaikeakulkuinen rantasandaaleille. Porto Timoni on kapea niemi jolla on kaksi pientä kirkasvetistä rantaa. Kannattaa huomioida, että rannalla ei ole palveluita kuten aurinkotuoleja tai juotavaa. Kannattaa suunnata kyseiselle rannalle loppupäivästä, sillä ranta hiljenee iltaa kohden. Esimerkiksi heinäkuisena arkipäivän meidän lisäksi kello 18:00 aikoihin oli vain kaksi muuta turistia.

Porto Timonin ranta
Porto Timoni Beach

Paleokastritsa ranta on lomaviikkomme aikana selvästi kaikkein ruuhkaisin. Emme käyneet lainkaan tällä rannalla uimassa, sillä pelkkä parkkipaikan löytäminenkin olisi ollut työlästä. Rannan sijaan ajoimmekin autolla ylös kukkulalle jossa oli Paleokastritsan luostari. Kukkulta oli upeat näkymät rannalle ja luostarikin oli näkemisen arvoinen.

Paleokastritsa beach
Näkymä Paleokastritsan kukkulalta

Loggaksen ranta on hieno paikka katsoa auringonlaskua tai napata upeita kuvia jyrkästä saaren reunamasta, mutta uimiseen tai auringonottoon tämä paikka ei sovellu. Ranta on kapea ja nousuveden aikaan erittäin kapea ja lisäksi vaarana on jyrkänteen sortuminen auringonottajien päälle. Jyrkänteen päällä sijaitsee mukana ravintola 7th Heven josta on upeat maisemat merelle, maisemalisä näkyykin hinnoissa.

Oman lomakylän ranta Dassia Beach on myös erittäin kelvollinen rantaelämän viettoon. Tosin pitkästä ja kapeasta rannasta on vienyt paljon tilaa luxus-hotellin oma uimaranta, mutta muillekin on jäänyt tilaa. Rannalla toimii mm. Malibu Beach josta voi vuokrata aurinkopedit ja hintaan sisältyy myös uima-allasosaston käyttö. Malibu Beachilla oli erittäin hyvä palvelu ja siistit tilat.

Issoksen rannalla on saaren hienoimmat hiekat. Rannalla on myös palveluita kuten juomamyyntiä sekä aurinkopetien vuokrausta. Vesi on kirkasta kuten lähes kaikilla Korfun rannoilla. Lähellä, hiekkadyynien takana sijaitsee Korfun ainoa järvi Korission.

Korfun nähtävyydet

Korfu tarjoaa paljon nähtävää, mutta rehellisyyden nimissä suuret ja tunnetut nähtävyydet puuttuvat saarelta. Luonto itsessään on tärkein nähtävyys sekä Korfun kaupunki on tunnelmallinen ja toki pienempiä nähtävyyksiä on ympäri saarta. Monet nähtävyydet sijaitsevat kapeiden ja mutkaisten teiden päässä jonne ei välttämättä suurimmat turistibussit pääse. Tämän vuoksi oman auton vuokraaminen on suositeltavaa.

Achillion palatsi
Korfun kaupungin eteläpuolella sijaitsee Itävallan keisarinnan rakennuttama palatsi vuodelta 1891. Palatsi on näkemisen arvoinen ja hohdokkuttaa lisää tieto James Bondin kuvaamisesta kyseisessä palatsissa. Alueella on hyvin niukasti pysäköintipaikkoja.

Achillionin palatsi tunnetaan myös nimellä Sissin palatsi

Sissin palatsin piha on tuttu James Bond Erittäin salainen -elokuvasta

Pantokrátoras
Korfun korkein vuori on Pantokrátoras (903 metriä), jonka huipulle pääsee kapeaa serpentiinitietä pitkin. Huipulta on komeat näköalat ja voit nähdä jopa Italian rannikolle asti! Huipulla sijaitsee pieni kirkko jossa voi myös vierailla, huipulla on myös pieni kahvila matkailijoita varten.

Korfun korkein vuori
Näkymä Korfun korkeimmain vuoren huipulta

Pontikonísi
Näkymä rannalta Pontikonísin saarelle on yksi kuvatuimpia maisemia Korfulla. Pienellä saarella jota myös hiirisaareksi kutsutaan sijaitsee pieni kirkko. Itse emme saarella käyneet (venekyyti 2 euroa), vaan päädyimme ihailemaan saarta rannalta. Samalla oli mukava bongata läheiselle lentokentälle laskeutuvia lentokoneita.

Hiirin saaren edustalla oleva luostari


Angelokastro
Angelokastron linnoitus sijaitsee korkean kukkulan päällä. Linnoitus ei sinällään ole vaikuttava, mutta mukava kohde vierailla maisemien vuoksi. Tosin pettymykseksi totesimme kiipeämisen jälkeen, että portti olikin kiinni. Useat turisti eivät tästä piitanneet, vaan kiipesivät portin ylitse.

Canal d'Amour
Rakkauden kanaali sijaitsee Sidarissa. Ranta muodostuu korkeista hiekkakivikallioista jotka kohoavat lahden molemmilla puolilla ja muodostavat kanaalin. Jos uit kanaalin läpi, niin legendan mukaan tapaat elämäsi rakkauden. Kanaalilla on pieni uimaranta josta voi vuokrata aurinkopetejä, mutta ranta on todella pieni.

Canal d'Amour eli rakkauden kanaali

Paleokastritsan luostari

Luostari sijaitsee Paleokastritsan kylän yläpuolella, korkean niemenkärjen päällä. Kukkulan päältä avautuu upeat maisemat! Luostari on peräisin vuodelta 1228, mutta suuri osa on kuitenkin rakennettu 1700-luvulla. Luostari on edelleen toiminnassa ja voit ostaa putiikista luostarin munkkinen valmistamia oliiviöljyjä, viinejä tai vaikkapa kumkvattilikööriä.

Yhteenveto

Korfu tarjoaa turvallista lomailua, niin pariskunnille kuin lapsiperheille. Saarelta löytyy mukavasti nähtävää sekä hyviä uimarantoja. Vuokra-auto on melko ehdoton jos haluaa nähdä saarta. Autoilua ei kannata pelätä koska liikenteen mukana pärjää varmasti ja nopeudet ovat varsin rauhallisia. Tosin kapeat ja mutkaiset vuoristotiet saattavat tuntua pelottavilta, mutta varovaisella asenteella ja pienellä autolla pärjää!

Kommentit