Saksa: Berliini

Finnairilla oli tänä kesänä (2015) hyviä tarjouksia Eurooppaan ja kohteeksi valikoitu jo hyvissä ajoin Berliini. Finnairilla suorat lennot Helsingistä Berliiniin maksoivat 158 euroa. Toki "epäsuorilla" lennoilla saattaisi päästä halvemmalla, mutta suorat lennot ovat mukavia. Hotelliksi valikoitui melko vaatimaton, mutta asiallinen Novum Hotel Aldea Berlin Centrum. Kolme yötä kahdelta hengeltä vain 140,70 euroa. Aamupalan sai lisämaksusta. Ilmastointiahan huoneeseen ei ollut saatavissa lisämaksustakaan. Hotellin sijainti on kohtuullisen hyvä ja läheltä löytyy kolmekin metroasemaa, hotellin edessä ollut Bulowstr. -asema olii harmiksemme remontissa. Varsinaisia nähtävyyksiä hotelllin lähettyvillä ei ole, mutta pubeja ja pikaruokaa oli tarjolla. Tämän lisäksi alueella näkyi prostituoituja, olisiko noin kymmenisen naista ollut kadulla myymässä itseään. Eivät kuitenkaan olleet häiriöksi.

Lennot Berliiniin

Lento lähti varhain aamulla Helsingistä ja jo kahden tunnin kuluttua lentokone lasketui Berliiniin Tegelin lentokentälle. Berliinissä on kaksi lentokenttää. Tegeliin liikennöi Finnair ja toinen kenttä on Schönefeldin kenttä. Kummatkin ovat vanhoja ja ajastaan jääneet. Uuden lentokentän pitäisikin valmistua lähiaikoina. Metroyhteys ei ulotu Tegelin lentokentälle, mutta X9 / 109 bussilinjat vievät sinut kätevästi keskustaan josta voi vaihtaa metroon. Lentoaseman edustalla sisällä ja ulkona on lippuautomaatteja josta voi ostaa liput bussiin. Kannattaa ottaa päiväkortti jos saavut aamulla. ABC-alueet kattava päiväkortti maksaa 7,40 euroa ja se käy kaikissa Berliinin julkisissa. Muista leimata päiväkortti ennen kuin astut bussiin. Tiettyjä lippuja ei tarvitse leimata, ilmoitus leimauksesta lukee kuitenkin lipussa näkyvästi. Lippuja ei tarkisteta busseissa eikä metroissa eli lipun voit hyvin laittaa lompakon pohjalle. Toki lipuntarkastaja voi joskus yllättää.

Bussilinjoja on kaksi ja on pakko myöntää, että enää muista kumpi ajoi suorempaa reitti. Berliinin mentäessä matka eläintarhalle (Zoologischerin asema) kesti n. 15 minuuttia, mutta kun matkustin toisella linjalla takaisin, niin siinä kului puolisen tuntia. Zoologischerin pysäkillä jäin pois, josta vaihdoin metroon. Vaihto metroon ei ollutkaan yksinkertaista koska ilmenei, että hotellin edessä oleva Bulowstr. asema oli kiinni. Toinen missä menin lahjakkaasti sekaisin oli U12, U1 ja U2. Kaikki nämä ovat käytännössä samaa linjaa, hämmästelin että mikä ihmee U12 linja vaikka kysessä olikin U1 ja U2-linjat. Sekavaa mielestäni verrattuna Pariisin metroon jossa olin pari viikkoa aiemmin. Löysin kuiteinkin tieni hotelille jossa odottelin kaveriani koka saapui junalla Berliiniin. Hän oli jo valmiiksi Euroopassa ja tuli Prahasta junalla Berliiniin. Junamatka sujui häneltä ongelmitta.

Berliinin nähtävyydet

Koska kyseessä oli vain muutaman päivän kaupunkiloma, niin lähdimme heti katselemaan kaupunkia. Lonely Planet Pocket -matkaoppaassa oli neuvottu mukava kävelyreitti keskustassa. Kävelyreitti kulki seuraavien nähtävyyksien kautta: Checkpoint Charlie, Niederkirchner Strasse (Berliinin muuria), Vartiotorni, Potsdamerin aukio, Holokaustien muistomerkki, Brandenburgin portti ja parlamenttitalo. Kahden kilometrin lenkki jossa helposti kuluu pari tuntia.

Checkpoint Charlie
Brandenburgin portti 

Checkpoint Charlie oli yksi Länsi- ja Itä-Berliinin välisistä rajanylityspaikoista. Tämä kohde sijaitsee Friedrich- ja Zimmer-katujen välissä. Tämän rajanylityspaikan kautta kulkivat varsinkin diplomaatit ja loppuaikoina tämän kautta pääsivät myös ulkomaalaiset turistit. Checkpoint Charlie on yksi tärkeimmistä Berliinin jaon symboleista. Tänä päivänä paikalla on pieni puukoppi, josta on vaikea sanoa onko se millään muotoa alkuperäinen. Kopin luona on amerikkalaisia sotilaita ja hiekkasäkkejä. Näistäkään ei tiedä ovatko aitoja, mutta ainakin menevät turisteille täydestä. Sotilaat nimittäin leimaavat passeja maksua vastaan. Läheisyydessä on myös museo, mutta tämän jätimme väliin. Oli aitoa tai ei, niin ainakin tässä pystyy pysähtymään miettimään historiaa, joka on vain 30 vuoden takaa.

Oppaassa luki seuraavana pysähdyspaikkana Niederkirchner Strasse eli suomeksi sanottuna paikalla oli ilmainen museo ja historiikki muurista. Toki tässä kohdassa oli pätkä alkuperäistä Berliinin muuria. Muurihan on melko hyvin tuhottu, mutta pieniä pätkiä on säilytetty ja Niederkirchner Strasse on yksi kohta. Museossa oli vaikuttavia kuvia, mutta kovin hankala tutustua kohteeseen perusteellisesti vieraalla kielellä ja todellinen syventyminen veisi paljon aikaa. Jatkoimme siis matkaa vahtitornille, joka oli melko vaatimaton. Kyseessä oli siis GDR-rajan vahtitorni, ei mikään mahtava nähtävyys.

Jatkoimme matkaan Ebert -katua pitkin ja saavuimme holokaustimuistomerkille, joka virallisesti on Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki. Merkistä on oltu montaa eri mieltä, mutta minusta 2711 betonipaalusta koostuva aukio on vaikuttava ja hieno. Muistomerkki on muuten melko uusi, se on valmistunut 2005. Mielenkiintoinen yksityiskohta tai oikeastan skandaali on, että kivipaasien töhrimisen estävä kemikaalin on toimittanut sama yhtiö, joka oli sodan aikana valmistanut juutalaisten joukkomurhaamiseen käytettyä Zyklon B-myrkkykaasua.
 
Seuraavaksi saavuimme Potsdamer Platzille eli kyseessä on aukio jota halkovat tänä päivänä pilvenpiirtäjät ja erikoiset rakennukset kuten Sony Center. Ei mitenkään kovin erikoisen näköinen aukio, joten melko nopeasti siirryimme eteenpäin. Seuraavaksi olikin yksi päänähtävyyksistä nimittäin kuuluisa Brandenburgin portti. Wikipedia osaa kertoa tässä laajemmin, mutta lyhyesti kyseessä on suuri portti, joka valmistui 1791 vuonna. Korkeutta kiviportilla on 26 metriä ja sen päällä on veistos jossa on jumalatar ja neljä hevosta. Edustalla on vilkas aukio jossa turisteja parveilee melkoisesti ja vielä enemmän on väkeä kun juhlitaan uutta vuotta.

Viimeiseksi vielä katsoimme ulkoapäin parlamenttitaloa eli valtiopäivätaloa. Talo pommitettiin liittoutuneuden toimesta vuonna 1945 ja talo vaurioitui pahasti. Talo on kuitenkin kunnostettu hienoon kuntoon, mutta ei kuitenkaan näytä yhtä upealta kuin vanhoissa kuvissa. Valtiopäivätalon sisälle pääsee myös, mutta sitä varten olisi pitänyt jonottaa pitkään.

Valtiopäivätalo

Berliinin tv-torni

Vielä oli tehokasta turistiaikaa käytössä maanantain osalta. Olimme jo päivän aikana katsoneet Berliinin televisiotornia. Korkeutta tällä taideteoksella on 368 metriä ja näköalatasanne on 203 metrin korkeudessa. Korkeat nähtävyyden aina kiinnostavat eli lipputiskille! Lippu maksaa 13 euroa ja illalla jonoa oli vajaat kaksi tuntia. Jonossa ei kuitenkaan onneksi tarvinnut seistä, vaan lipuun on painettu vuoronumero ja tv-taulusta näki milloin vuoronumerolla pääsi ylös. Liput taskuun ja Alexanderplatzille oluelle. Oluen kanssa jonotusaika meni hetkessä ja pian hissi kyyditsi meitä 6 m/s vauhdilla kohti huippua. Ilta alkoi vähitellen hämärtyä ja ylhäältä oli upeat maisemat kauas. Ylhäältä huomasi Berliinin rumuuden, rakennukset lähistöllä yksinkertaisesti olivat vain rumia. Puolisen tuntia taisi tornissa kulua ja sitten alas ja kohti hotellia.


Sachsenhausenin keskitysleiri

Tiistain ohjelma oli jo hyvissä ajoin tiedossa, ohjelmassa oli tutustuminen Sachsenhausenin keskitysleiriin. Aamulla ostimme joukkoliikenneliput päiväksi ja nyt oli tärkeää ottaa ABC-lippu koska keskitysleiri sijaitsi C-alueella. Normaalisti AB- yhdistelmä on riittävä. Ensimmäiseksi piti suunnistaa Oranienburgiin jossa keskitysleiri sijaitsee. Oranienburgin löydät joukkoliikennekartasta vasemmasta ylänurkasta eli sinne tosiaan pääsee 7,40 euron hintaisella päivälipulla. Junamatka kestää noin puolisen tuntia ja Oranienburgin asemalta voit hypätä paikallisbussin kyytiin tai kävellä. Kävellen matkaa on noin 2 kilometriä ja reitti on hyvin opastettu. Itsessään Oranienburg on mukavan näköinen pieni kaupunki/taajama jolla on synkkä historia.

 
Keskitysleiri
Työ vapauttaa

Keskitysleirin piikkiaitaa

Parakkirakennus keskitysleirillä

Ruumiinavaukset tehtii tässä pisteessä

Sachsenhausenin keskitysleirille ei ole sisäänpääsymaksua. Olisikin outoa jos keskitysleirillä rahastettaisiin ihmisiä. Aukioloajat ja muut tärkeät seikat kannattaa katsoa etukäteen virallisilta sivuilta. Tuossa aiemmin olinkin laittanut jo Wikipediaan linkin, sieltä kannattaa lukea tämän keskitysleirin historiasta tarkemmin. Kohteessa oli jäljellä muutamia rakennuksia ja muurit. Kauttaaltaan oli huomattavissa synkkä historia mm. ruumiinavauspöydät olivat jäljellä, pesutilat ym. Erittäin vaikuttava kohde jota ei kannata sivuuttaan. Turistit näyttivät kunnioittavan aluetta ja sen historiaan, täällä ei näkynyt selffietikkuja.

Berliinin eläintarha

Keskitysleiriltä matkasimme takaisin Berliiniin ja jäi vielä mukavasti aikaa tutustua Berliinin eläintarhaan. Eläintarha on lajimäärältään maailman suurin, se aukaisi ovensa jo vuonna 1844 ja se sijaitsee Berliinin keskustassa. Mitä voi odottaa eläimien oloilta? Tässä vaiheessa voin jo paljastaa, että eläimien tilat on hyvin ahtaat ja esimerkiksi leopardi meni edes-takaisin tietty reittiä. Leopardi oli kulkenut reitti niin paljon, että maa oli vajonnut. Voin sanoa, että Korkeasaaressa eläimillä on hienot tilat verrattuna Berliiniin. Tämä on vain mielipiteeni, mutta mitä eläintarha tarjoaa? 13 euron lipulla pääsee eläintarhan alueelle ja jos haluaa akvaariomaailmaan niin pitää maksaa hieman enemmän. Eläintarhassa on laajasti eläimiä on Norsuja (ahtaasti), kiraffeja, gorilloita, jääkarhuja, pingviinejä, virtahepoja, lepakoita ja tietysti kaikki eläintarhojen peruseläimet. Ennakkoon kannattaa käydä katsomassa eläintarhan sivut.

 
Berliinin eläintarha
Aiemmin ei ole vielä tullut puheeksi saksalainen ruoka. Saksalainen ruoka on minun makuuni! Ehkäpä suurin herkku on currywurst. Makkara-annoksen erikoispiirre on currylla maustettu tomaattisose jossa on hieman tulisuuttakin. Berliinissä on paljon maahanmuuttajia ja heiltä saa todella maukkaita döner-kebabannoksia. Berliinissä on tarjolla kaikkea lihaisaa ja rasvaista ja sehän maistuu hyvin saksalaisen oluen kanssa. Berliinissä ei muuten tarvitse miettiä milloin baarit on auki ja milloin kiinni. Jotkut baarit ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa ja useimmat varhaisesta aamusta myöhäiseen yöhön. Olut on suhteellisen halpaa muutamia euroja tuopilta ja kaupassa olut on lähes ilmaista. Kaupassa saattaa 0.5 litran oluttölkki maksaa vain 40 senttiä!

Yleistä pyörimistä Berliinissä

Keskiviikolle ei ollut tarkkoja suunnitelmia kunhan vain pyörittiin Berliinissä. Ensimmäiseksi kävimme katsomassa East Side Galleryn. Kyseessä on 1,3 kilometrin mittainen pätkä Berliinin muuria, joka on maalattu taideteoksilla. Tämä muurin pätkä sijaitsee Spreejoen rannalla Muhlenstrasse-kadun varrella. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, sillä maalaukset ovat hienoja. Kuvia on kaikkiaan 106 kappaletta ja samalla se on maailman suurin ulkoilmagalleria. Huonona puolena mainittakoon, että autotie kulkee hyvin lähellä ja kävelykatu josta muuria voi ihailla on kapea. Erityisen ruuhkainen kohta on Dmitri Vrubelin teos jossa kaksi miestä suutelee toisiaan. Siinä räpsyvät selffietikkujen päässä olevat iPhonet.

 
Muuria
Tässä vaiheessa on hyvä mainita, että liikkuminen Berliinissä on vaivatonta metrolla. 7.40 euron hintaisella päiväkortilla voi matkustaa rajattomasti busseilla ja metrolla. Metroasemilta on usein myös helppo suunnistaa kohteeseen. Busseista voin suositella linjoja 100 ja 200 jotka kiertävät tärkeimpien nähtävyyksien kautta. Kannattaa hypätä bussin kyytiin ensimmäisiltä pysäkeiltä koska bussi täytyy pian turisteista. Toinen seikka mitä kannattaa huomioida, niin Berliinin metroa kutsutaan U-Bahniksi ja lähiliikennejunaa S-Bahniksi. Näillä ei ole oikeastaan muuta eroa, että S-Bahn kulkee pääosin maanpinnalla ja U-Bahn maan alla. Metrokartassakin näkyvät kummatkin linjat. Metrolinjat kulkevat puolille öin asti.

Ostokset saattavat kiinnostaa joitakin turisteja. Me kävimme ostoksilla hyvin vähän. Matkamuistimyymälöitä näkyy melko hyvin mm. tv-tornin lähettyvillä on muutamia matkamuistomyymälöitä. Näissä myymälöissä on perinteistä turistikrääsää, erikoisuutena mainittakoon, että saatavilla on pieniä paloja Berliinin muurista. Kun kyseessä on Saksan pääkaupunki, niin toki kaupungista löytyy muutakin kuin matkamuistoja. Esimerkiksi Kurfurstendamissa onn paljon kansainvälisesti tuttuja merkkiliikkeitä sekä suuri tavaratalo KaDeWe. KaDeWe tavaratalossa on muuten hieno ja iso leluosasto. Leluosastolla on varsin kattava valikoima pienoisjunia ja lentokoneiden pienoismalleja. Tosin nämä ovat todella kalliita, esimerkiksi pienoisjunan veturi saattaa maksaa 1000 euroa!

Uhreilun ystävien näkökulmasta Berliinin olympiastadion on erinomainen nähtävyys ja sinne mekin suuntasimme viimeisen päivän päätteeksi. Olympiastadionille pääsee mainiosti S-Bahnilla ja asemalta on lyhyt kävelymatka. 7 euron lipulla pääsi katsomaan tätä kuuluisaa stadionia joka muistetaan Hitlerin propagandakisoista. Stadion on tänä päivänä hienossa kunnossa ja sinne mahtuu yli 74 000 katsojaa eli stadion on valtava!

 
Berliinin olympiastadion
Kävimme keskiviikkona vielä katsomassa yhtä Berliinin muurin pätkään. Kyseessä on eräänlainen muistomerkki. Alueelle on jätetty/rakennettu havainnointimalli ns. kuoleman alueesta. Pääset (ilmaiseksi) kiipeämään näköalatasanteelle josta näet muurin yli. Tasalteelta näkee hyvin ns. kuoleman alue. Alueella on muutenkin paljon historiikkia muurista.

Yhteenveto Berliinistä

Berliini ei ole kovin kaunis, suoraan sanottuna ruma kaupunki. Nähtävää kaupungissa riittää, mutta kauniit historialliset rakennukset loistavat poissaolollaan koska ne on pommitettu maantasalle aikoinaan.Jos sotahistoria kiinnostaa, niin Berliini on varmasti paras valinta koska käytännössä kaikki nähtävyydet liittyvät tavalla tai toisella sotiin. Toinen kohderyhmä varmasti on ostoksista pitävät, sillä kauppoja Berliinissä on paljon. Myös urheilun, makkaran ja oluen ystävät viihtyvät kaupungissa. Kaiken tämän lisäksi on muistettava, että Helsingistä on hyvät yhteydet Berliiniin ja lento kestää vain kaksi tuntia.

Kommentit