Retki Auschwitziin

Monilla turisteilla kuuluu Krakovan matkaan vierailu läheisellä Auschwitzin keskitysleirillä, joka tänä päivänä on museo. En lähde kertomaan tarkemmin  Auschwitzin keskitysleirin historiasta, sillä sen kammottavat teot ovat varmasti kaikkien meidän tiedossa ja siitä on saatavissa paljon tietoa.

Auschwitz museoalue


Nostan heti alkuun tärkeimmän matkavinkin tämän osalta. Jos luet tekstiä ja aiot vierailla  Auschwitzissa, niin varaa liput nyt. Liput on syytä varata siis hyvissä ajoin, varsinkin jos haluat omatoimisesti käydä kohteessa. Kyseessä on erittäin suosittu kohde joten lippupolitiikka on hieman monimutkainen. Jos haluat omatoimisesti matkustaa Auschwitziin ja tutustua alueeseen omatoimisesti, niin sinun on oltava paikalla heti aamusta (7:00-10:00) tai illan viimeisinä tunteina. Ruuhka-aikana alueeseen saa tutustua vain opastetuissa ryhmissä. Aamun tai illan tunteina pääset ilmaiseksi alueelle Auschwitziin, mutta sinulla on oltava (ilmais)lippu. Lippu on varattava ennakkoon Auschwitzin museon sivuilta ja ainakaan meidän kohdalla lippuja ei ollut lainkaan saatavilla enää kuukautta ennen matkaa. Portille näitä ilmaisia lippuja jätetään jonkin verran, meidän päätelmien mukaan jopa runsaasti. Voit myös verkkosivujen kautta varata maksullisen lipun jolloin tulet kiertämään museoalueen ryhmän mukana. Olitpa ryhmän kanssa tai omatoimisesti, niin sinulla tulee olla henkilöllisyystodistus kun astut museoalueelle. Se tarkistetaan kaikilta! Lisäksi museoalueelle on turvatarkastus ja laukut ovat kiellettyjä lukuunottamatta pientä käsilaukkua tai vastaavaa jonka mitat enintään 20 cm x 30 cm.

Vierailijat pääosin kulkevat opastetuissa ryhmissä

Jos olet myöhässä lippujen kanssa tai arvostat helppoutta, niin voin suositella Get Your Guide -nimistä retkitoimistoa. Varasimme sieltä liput  Auschwitz-Birkenau: Pääsylippu & kuljetukset nimiselle retkelle hintaan 23 euroa henki. Se piti sisällään kuljetukset ja omatoimisen tutustumisen alueeseen aamun ensimmäisinä tunteina. Eli käytännössä minibussi nouti meidän aamulla Krakovasta ja matkasimme kohteeseen reilun tunnin. Tämän jälkeen opas auttoi meille ilmaisliput lippukioskista ja saimme tutustua Auschwitziin kaksi tuntia mikä oli sopiva aika. Tämän jälkeen minibussi kuljetti meidät läheiselle Birkenaun leirille johon saimme tutustua reilun tunnin. Lopuksi minibussi vei meidät takaisin Krakovaan.

Heti aamusta vieralijoita on paljon liikenteessä

Mielestäni Krakovan matkan yhteydessä kannattaa käydä Auschwitzissa koska historian kannalta kyseessä on merkittävä paikka. Tänä päivänä kohde koostuu kahdesta alueesta eli Auschwitzista josta on tehtyä museoalue. Museoalue koostuu vanhoista rakennuksista joiden sisälle on tehty museonäyttelyitä. Täytyy todeta, että turisteja tulee porteista sisään melkoisella tahdilla. Tämän vuoksi museossa on selkeät kulkusuunnat ja asiat koostettu tiiviisti. Museon ulkopuolella on ostettavissa virvokkeita ja pieniä eväitä. Vessoja löytyy museon porteilta sekä museoalueen sisältä. Auschwitz museoalueen lisäksi lähellä sijaitsee Birkenaun tuhoamisleiri. Birkenausta on tänä päivänä jäljellä muutamia parakkeja sekä tunnettu Birkenaun portti joka tunnetaan myös nimellä Kuoleman portti. Alueelle on vapaa pääsy, et siis tarvitse lippua eikä alueella ole turvatarkastusta. Birkenaun yhteydessä on museokauppa sekä ravintola.

Birkenaun Kuoleman portti


Birkenau

Kommentit

Suositut tekstit