Kokemuksia Kroatian Dubrovnikista

Suuntasimme elokuussa Aurinkomatkojen valmismatkala Kroatian Dubrovnikiin. Ajankohtana elokuu on kuumin sekä ruuhkaisin turistinähtävyyksillä. Ennen matkaan puntaroimme, teemmekö omatoimimatkan vai valmismatkan. Päädyimme valmismatkaan edullisuuden vuoksi, hotellit ja lennot olisivat erikseen varattuna olleet kalliimmat. Lyhyesti mielestämme Dudrovnik on erinomainen kohde historiasta ja lämmöstä pitävälle. Päällimmäisenä jäi mieleen upea vanhakaupunki, pienet ja kiviset uimarannat ja kallis hintataso.

Kukkulalta on upeat näkymät Dubrovnikin vanhaankaupunkiin


Dubrovnikin vanhakaupunki

Vanhakaupunki kokonaisuudessaan on Dubrovnikin suosituin nähtävyys ja se on todellakin suosittu. Voit kuvitella kun satamaan saapuu pahimmillaan neljäkin isoja risteilijään ja heillä on yksi päivä aikaa viettää kaupungissa, niin mitä he tekevät? Suuntavat tietysti vanhaan kaupunkiin jonka kadut ovat todella täynnä ihmisiä. Päivässä muurikävelyn parhaimmillaan tai pahimmillaan tekee jopa 10 000 turistia!




Vanhassakaupungissa kannattaa ehdottomasti tehdä muurikävely. Muurikävely maksaa 150 kunaa ja kävelyyn saa helposti kulutettua kolme tuntia ja askelmittariin kertyy useampi kilometri. Aivan heikkokuntoisille tämä ei sovellu varsinkaan hellepäivänä ja hyväkuntoisenkin kannattaa varata runsaasti vettä mukaan. Muurin päältä on upeat maisemat kaupunkiin sekä merelle.

Muurikävelyn maisemia


Vanhassakaupungissa saa helposti kulumaan koko päivän. Kauppoja, ravintoloita ja kirkkoja. Lisäksi elokuvien ystäviä kiinnostavat Star Wars -elokuvan kuvauspaikat ja tietysti kaupunki on tunnettu Game of Thrones kuvauksista. Edellä mainitut teokset ovatkin näkyvästi esillä. Kojuissa on fanituotteita sekä vanhassakaupungissa järjestetään kävelykierroksia Game of Thrones faneille.

Yksi asia joka ei vanhassa kaupungissa juurikaan näy on vuonna 1991 ollut Dubrovnikin piiritys jossa vanhakaupunki tuhoutui lähes kokonaan. Kaupunki on upeasti jälleenrakennettu, mutta muurikävelyllä näkyvät kattotiilet paljastavat mitkä katoista ovat alkuperäisiä ja mitkä uusia.

Dubrovnik vuonna 1991

Uimarannat Dubrovnikissa

Uimarannat eivät olet ehkä se paras asia Dubrovnikissa, mutta uimaan kirkkaaseen veteen kyllä pääsee. Rannat ovat yleisesti pieniä ja hiekan sijaan on pientä kiveä. Tämän vuoksi uimakengät on ehdoton juttu, niin ei tarvitse arastella jalkapohjien kanssa. Yksi suosituimmista on Copacabana ranta. Tämäkään ranta ei ole kovin edullnen, aurinkopedit varjolla kahdelle maksaa 190 kunaa. Omaa luokkaansa hinnoissa on kaupungin uusin ja hienoin ranta joka on Sunset. Siellä aurinkopeti yhdeltä hengeltä maksaa 140 kunaa. Mainittakoon, että illalla Sunset -rannalle nimensä mukaisesti näkyy hienosti auringonlasku.

Copacabanan ranta


Jos etsit hiekkarantaa, niin silloin sinun tulee ottaa lautta läheiselle Lopudin saarelle. Sinne pääset edullisesti Jadrolinijan lautta (23 kunaa suunta) ja sataman läheisyydestä kannattaa ottaa Golf-autokyyti rannalle (15 kunaa). Oikeita autojahan ei muuten saarella ole lainkaan. Lopudin hiekkarannalla pääset aitoon rantafiilikseen. Varjo ja kaksi aurinkopetiä maksavat Beach Sunj -rannala 150 kunaa. Päiväretki on ehdoton juttu jos tykkäät rantaelämästä!

Lopudin hiekkaranta


Ravintolat

Pahimmillaan syöt kalliisti huonoa turistiruokaa, parhaimmillaan kohtuuhinnalla löydät hyvää. Ehkäpä kohtuuhintaisin paikka on Tutto Bene -pikaruokala josta voit napata mukaasi paittavan kebab-tortillan joka maksaa noin 57 kunaa. Ehdottomasti maukasta pikaruokaa! Jos taas pitkän kaavan illallinen tulee kyseeseen, niin vanhastakaupungista löytyy Bistro Tavulin ravintola jota mm. Michelin opas suosittelee. Hieman yllättäen ravintolassa oli hyvin tilaa, mutta heillä ei olekkaan yli-innokkaita sisäänheittäjiä huutelemassa turisteille kadulla. Bistro Tavulin ei ole kovin edullinen, sitä voisi sanoa kalliiksikin. Ruoka on kuitenkin on erinomaista. Jos etsit perinteistä turistiravintolaa eli korkeat hinnat ja mitään sanomatonta ruokaa, niin valintasi on turistikadulta löytyvä Vox Populi. Siellä saat ranskalaisia ja pihviä ja tarjoilija laukoo huonoja vitsejä!

Jos pidät upeista maisemista ja hyvästä ruuasta, niin kannattaa nousta vaijehissillä kukkulalle. Menopaluu lippu on melko tyyris 140 kunaa. Ylhäältä kuitenkin avautuu upeat maisemat, ennen illallista voit katsoa auringonlaskun ja tämän jälkeen suunnata vaijerihissin yläasemalla olevaan ravintolaan. Kaupunki on upean näköinen iltavalaistuksessa ravintosalista katsoen. Pöytävaraus kannattaa tehdä suosituimpina aikoina, meillä tosin oli tuuria kun pääsimme ilman varausta ikkunapaikalle illallistamaan.

Liikkuminen Dubrovnikissa

Kaupungissa on erittäin hyvä bussiverkosto, varsinkin hotellialueilta vanhaankaupunkiin.Bussilippu maksaa 15 kunaa, lippuja kannattaa ostaa useampi kerralla lippuluukulta. Voit toki ostaa lipun myös kuljettajalta. Bussien lisäksi takseja on hyvin saatavilla. Alla on kaupungin bussikartta


Dubrovnikista on luonnollisesti lauttayhteksiä muualle Kroatiaan kuten Splitiin. Välimatka Dubrovikista-Splitiin on noin 215 km joten lautalla matkassa kuluu helposti 5 tuntia ja kuulemma lautat ovat aina myöhässä.

Kaukaisempien kohteisen sijaan me matkasimme paikallisella Jadrolinijan lautalla läheisille Lopudin saarille. Matka maksoi suuntaansa vain 23 kunaa eli paljon vähemmän kuin turisteille myytävät risteilyt Lopudiin. Tosin Jadrolinijan lautassa on melko ahdas tunnelma, mutta ajaa täysin asiansa. Kannattaa muuten hyvissä ajoin nousta lauttaan koska istumapaikat viedään nopeasti.

Taustalla Lopudin lautta

Päiväretki Mostariin

Bosnia-Herzegovinan Mostariin tehdään paljon päiväretkiä. Me osallistumme Aurinkomatkojen valmiille retkelle Mostariin. Valmisretket ovat helppoja, mutta toisaalta on kuljettava aikataulujen mukaan ja muun seurueen perässä. Helppouden takia päädyimme valmiseen retkeen. Eli nousimme bussiin ja pian bussi olikin jo ylittänyt rajan ja olimme Bosnia-Herzekovissa. Bussit pääsivät ajamaan raja-aseman lävitse sukkelasti, edes passeja ei tarvinnut vilauttaa. Henkilöautoilijat sen sijaan joutuivat jonottamaan ja näyttämään passinsa. 

Heti rajan ylityksen jälkeen hintataso putosi dramaattisesti. Hetken päästä oli uusi raja-asema ja tällä kertaa palasimme Kroatian puolelle ja myöhemmin jälleen siirryimme Bosnian puolelle. Tällä viimeisimmällä raja-asemalla opas keräsi passit ja vei nämä rajaviranomaisille tutkittavaksi. Passit palautuivat nopeasti ja pääsimme varsin sujuvasti Bosniaan ja kohti Mostarin kaupunkia.

Mostarin kuuluisin nähtävyys on vanha silta Stari Most. Alkuperäinen silta tuhoutui Bosnian sodassa, mutta 2000-luvulla silta rakennettiin uudelleen vastaamaa täysin alkuperäistä siltaa. Hintaa sillalle kertyi 15 miljoonaa euroa. Silta on kyllä upea ja parhaimmat otokset saat otettua Koski Mehmed Pasha moskeijan näköalapaikalta. Moskeijaan on pieni sisäänpääsymaksu, tiukkoja pukeutumissääntöjä ei ole. Sillan lähettyvillä on merkittävimmät matkamuistomyymälät sekä ravintolat. Ostokset ovat melko edullisia ja ruoka varsin edullista. Suosittelun arvoinen ravintola on turistikadulla oleva Sadrvan. Kannattaa hieman katsoa mihin ravintolaan on menossa, sillä osa on luokattoman huonoja. Ravintolassa kannattaa tilata paikallista kebabia, joka tunnetaan nimellä Cevapcici.

Mostarin silta

Vaijerihissillä kukkukalle, menopaluu 140 kunaa


Rahanvaihto Dubrovnikissa

Kuna on Kroatian valuutta, mutta käteistä rahaa et tarvitse kovin suuria summia sillä luottokortit käyvät usein maksuvälineenä. Käteistä saat helpoiten automaatista kortilla ja automaatteja on todella runsaasti vanhassakaupungissa. Rahanvaihto pisteitä toki löytyy ja hotellillakin pystyy usein vaihtamaan rahaa. Hotellilla kurssi oli 7.33 + 1,5% provisio. Automaatilla kurssi oli 6.8 ja kortilla maksaessa 7.18

Kommentit

  1. Olen kovasti pohtinut lähteväni Dubrovnikiin tänä vuonna ja päiväretki Mostariin on myös tarkoitus tehdä. Tämä juttu olikin kiinnostava ja tuli juuri kuin tilauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa :) Jos tulee jotain kysyttävää, niin laitahan viestiä.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit