Joulukuinen Praha

Vain parin tunnin lennon päässä Helsingistä sijaitsee Tšekin pääkaupunki Praha. Meille suomalaisille Prahasta tulee mieleen oluet, edullinen hintataso sekä upea Vanhakaupunki. Eli varsin hyvä kohde kaupunkilomalle. Lähdimme joulukuun alkupuolella katsomaan miltä kaupunki oikein vaikuttaa ja samalla oli tarkoitus kierellä Prahan joulutoreilla!

Näkymä Pyhän Vituksen katedraalin kellotornista

Vltava joki virtaa Prahan läpi

Lennot varasimme Finnairilta ja hotelliksi valikoimme edullisen Mala Strana hotellin. Lennot olisivat olleet Czech Airlinesilla hieman edullisemmat, mutta kyseinen lentoyhtiö on saanut varsin huonoja arvosteluita joten päätimme lentää luotettavasti sinivalkoisin siivin. Lisäksi samalla varasimme lenttokenttäkuljetukset Prague Airport transfers -yritykseltä. Heillä on kiinteä 23,50 euron hinta lentokentän ja keskustan hotellien välillä. Tilausprosessin saa kätevästi tehtyä heidän verkkosivuillaan suomeksi. Prahaan saapuessa lentokentällä oli vastassa heidän kuski nimikyltin kanssa ja hän kuljetti meidät noin puolessa tunnissa hotellille. Hyvää palvelua!

Aivan alkuun on muuten todettava, että Praha oli varsin kylmä paikka joulukuussa. Ehdottomasti kannattaa pakata mukaan pipo ja kunnolliset hanskat. Meiltä jäi pipot matkasta kun odotimme kaupungin olevan hieman lämpimämpi.

Liikkuminen Prahassa

Prahan keskustassa on helppo liikkua jalkaisin koska nähtävyydet ovat tiiviillä alueella. Liikkumista voi kuitenkin helpottaa ostamalla julkisen liikenteen lipun. Lippu maksaa vuorokaudelta 110 korunaa ja kolmen vuorokauden lippu 310 korunaa. Lipulla saa matkustaa rajattomasti busseilla, metrolla ja ratikalla. Edellä mainituista ratikka on toimivin koska metroverkosto ei ole kovin laaja turistin näkökulmasta.

Lippu pitää muistaa leimata ennen käyttöä ja se myös kannattaa oikeasti tehdä sillä meiltä lipuntarkastaja kysyi metrokäytävässä lippuja. Se oli tosin ainoa kerta kun näimme lipuntarkastajan.

Ravintolat

Kaupunkilomamme aikana söimme erittäin hyvin ja edullisesti. Hotellimme sijaitsi erittäin hyvällä paikalla. Puolen kilometrin päässä kaupungin paras kahvila sekä kaksi Michelin suosituksia saanutta ravintolaa.

Luultavasti kaupungin paras kahvila on Cafe Savoy joka on perustettu jo 1800-luvulla. Kahvila on upea sisältä ja varsin suosittu. Pöytävaraus on suositeltavaa tehdä kellonajasta riippumatta ja tosiaan kyseessä on kahvila. Herkullisten kahvilatuotteiden lisäksi on myös salaatteja tarjolla sekä kuohujuomia. Palvelu on erinomaista, mutta hintataso on kuitenkin kohtuullinen.


Prahan ratikka

Vierailimme kaupunkiloman aikana peräti kolmessa Michelin suosituksia saaneessa ravintolassa. Ensimmäisenä päivänä kävimme hotellin vieressä sijaitsevassa Olympia -ravintolassa. Olympia on pubimainen ravintola joka on tunnelmaltaa rento. Ensimmäisenä iltana ravintolassa oli varsin hyvin tilaa, mutta seuraavana iltana ravintola oli puolestaan täysi. Pöytävarauksen teko on siis suositeltavaa. Olympia-ravintola ei ole fine dining -ravintola, vaan listoilla on ns. pubiruokaa kuten burgeria, hiiligrillituotteita kuten ribsejä ym. Hintataso on edullinen, pääruuat 100-300 korunan tietämillä. Ja ruoka, se oli erinomaista!

Toinen lähistöllä ollut ravintola on Atelier. Tämä on myös saanut Michelin -suositukset joten meillä oli lupa odottaa hyvää ruokaa ja sitä myös saimme. Atelier ravintola on pienellä sivukujalla, hieman syrjässä. Kävimme ravintolassa kahtena iltana ja kummallakin kerralla ravintolassa oli hyvin tilaa. Atelier on hieman tyylikkäämpi ravintola joskaan ei vielä fine dining -kategoriaan kuuluva. Samalla myös hintataso on korkeampi. Pääruuat maksavat noin 400 korunaa. Tässä ravintolassa on laaja viinilista!

Prahan katunäkymä

Kolmas Michelin -suosituksia saanut ravintolassa jossa vierailimme oli aasialaista ruokaa tarjoileva SaSaZu. Tämä oli ehdottomasti edellä mainituista ravintoloista kallein, huonoin sekä oudoin. Ensimmäiseksi sijainti on outo, tehtaan sisäpihalla oleva rakennus jonne oli keskustasta noin 25 minuutin ratikkamatka. Vastaanotto ravintolassa oli töykeä ja annoksia tilatessa hintataso osoittautui varsin korkeaksi ja lisäksi annokset olivat niin pieniä, että annoksi joutui tilaamaan noin 5 kpl henkeä kohden. Henkeä kohden on hyvä varata noin 200 euroa jos haluaa mahansa täyteen ja haluaa nauttia viiniä. Tosin tunnelmasta ei voinut nauttia kun äänekäs jumputusmusiikki pauhasi taustalla. Ruoka itsessään oli tavanomaista tasoa, kokonaisuudessaan ravintolavierailu oli suuri pettymys.

Prahan joulutorit

Prahan joulutorit aukeavat jo hyvissä ajoin, jo marraskuun puolella. Suurimmat joulumarkkinat ovat Vanhankaupungin aukiolla ja pienempiä joulumarkkinoita löydät ympäri kaupunkia kuten Namesti Mirun lähistöllä sekä St vituksen katedraalin takapihalta. Yleisesti joulutoreilla on sama tarjonta eli kuumaa viiniä/glögiä, makkaraa, pipareita, joulukoristeita ja keramiikkaa jotka näyttävät tulleen Kiinasta. Kannattaa maistaa kuumaa hunajaviiniä sekä hiiligrillissä valmistettua pullaa!

Joulutori, taustalla Vituksen katedraali

Joulutorien tunnelmaa iltaisin

Vanhankaupungin aukion joulukuusi

Vanhankaupungin aukiolla olevat joulumarkkinat ovat varsin suositut varsinkin iltaisin. Torilla on todella paljon ihmisiä ja suuri joulukuusi loistaa upeassa valaistuksessa. Joululauluesitykset ja kuuma glögijuoma saavat aikaan joulun tunnelmaa. Tunnelma onkin paras juttu Prahan joulutoreilla, sillä laadukkaita joululahjaostoksia on toreilta turha etsiä.

Nähtävyydet Prahassa

Prahan linna on kaupungin suosituin nähtävyys ja tämän alueen sisällä sijaitsee mm. Pyhän Vituksen katetdraali. Alueelle on ilmainen sisäänpääsy, mutta jos mielii tutustua tarkemmin linnaan ja sen alueella oleviin rakennuksiin on ostettava pääsylippu. Ilman pääsylippua muuten pääsee kurkkaamaan katedraaliin, mutta laajempi kävelykierros vaatii pääsylipun. Pääsylippuja on kolmea eri tyyppiä. Kattavin lippu A maksaa 350 korunaa ja suppeampi B 250 korunaa. Päädyimme B-lippuun jossa on aivan kattava tarjonta. Lisäksi erikseen on ostettava lippu ( 150 korunaa ) katedraalin kellotorniin (Great South Tower with a View Gallery), tämä lippu ei edes kuulu kattavaan A-lippuun. Kellotornissa ehdottomasti kannattaa käydä. Ylös kipuaminen on kylmälläkin säällä hengästyttävä urakka, mutta se kannattaa upeiden näkymien vuoksi. Prahan linnan nopeaankin katselmukseen kannattaa varata puolikas päivä.

Kaarlensilta on toinen suosittu nähtävyys. Silta ylittää Vltavajoen ja yhdistää Vanhankaupungin sekä Mala Strana kaupunginosat. Se on rakennettu alunperin jo vuonna 1357, mutta siltaa koristavat pyhimykset on lisätty myöhemmin 1600 ja 1700 -lukujen vaihteessa. Tämä 516 metriä pitkä silta on ilmainen nähtävyys ja sen kyllä huomaa. Hyytävän kylmässä säässäkin silta on turisteja täynnä päivällä, mutta aamusta on väljempää. Taidekauppiaat saapuvat sillalle noin kello 9:00-10:00.

Prahan Vanhakaupunki on itsessään nähtävyys. Suosituin yksittäinen nähtävyys on astronominen kello. Se on Raatihuoneen seinässä oleva historiallinen kello, joka on otettu käyttöön jo vuonna 1410. Tasatunnein kellon yläosan luukuvat aukeavat ja näkyville ilmestyvät neljä hahmoa jotka liikkuvat sekä luuranko kilkattaa kelloa. Arviolta 700 000 turistia käy vuosittain katsomassa astronomisen kellon tasatunnin lyönnit.

Edellä mainitut ovat ehkäpä kuuluisimmat nähtävyydet. Toki nähtävää on enemmänkin kuten John Lennonin muistoseinä sekä Tanssiva talo. Lisäksi Praha on museoiden kaupunki mm. Lego-museo, seksimuseo, juutalaismuseo, kansallismuseo, Apple-museo, Kafka-museo ja olutmuseo.


Kaarlensilta

Pyhän Vituksen katetdraali
Prahan Linnan alueella oleva Golden Lane


John Lennon -seinä


Tanssiva talo


Kommentit