Turistikierros Pietarissa

Junalla ja bussilla Pietariin

Pietari on Euroopan neljänneksi suurin kaupunki ja se sijaitsee vain muutaman tunnin matkan päässä Suomesta. Helsingistä matkaa Pietariin on vajaat 400 km maanteitse, junalla matka vie vain 3,5 tuntia Helsingistä. Päivittäisiä junavuorja Pietariin on neljä. Juna on siis nopein, mutta halvin on ehdottomasti bussi. Venäläisiä ostosmatkaajia tuovat venäläiset bussit ottavat mielellään kyytiin myös suomalaisia. Yleisesti pikkubussit ja isommat bussit lähtevät Helsingistä Tennispalatsin Eteläisen Rautatien kadun puoleiselta laidalta. Busseja lähtee muutaman tunnin välein, tiettyinä kellonaikoina useita tunnin aikana. Nopean googlettamisen perusteella löytyi ainakin kyseinen firma: Luxexpress ,jolla matka maksaa 16 euroa ja lähtöjä on kolme päivässä.

Laivalla Pietariin

Hitain vaihtoehto on laiva josta itselläni on kokemusta neljän Pietarin reissun verran. Laivalla voit matkustaan Pietariin ilman viisumia ja lisäksi voit majoittua hotelliin pariksi yöksi. Viisumivapauden ehdot ovat selkeät. Sinun tulee saapua ja lähteä maasta pois laivalla, enintään 72 tuntia maissa ja lisäksi on oltava ohjattua toimintaa Pietarissa. Tässä tapauksessa ohjattu toiminta on bussikuljetus keskustaan ja takaisin (hinta 25 euroa) eli Pietarissa saat liikkua vapaasti. Mikäli 72 tunnin aikaraja ylittyisi vahingossa, niin seuraukset ovat kalliit: joudut hakemaan viisumin (10 päivää) ja maksamaan siitä aiheutuneet kulut, sakkoa sinulle määrätään noin 500 euroa ja lisäksi et saa viisumivapautta 5 vuoteen.

St. Peter Line


Helsingin ja Pietarin väliä liikennöi St. Peter Line. Varustamo on venäläinen ja laivana on vanha ruotsinlaiva 80-­luvulta. Laiva ei ole yhtä viihtyisä kuin nykyiset ruotsinlaivat, mutta aivan riittävä matkustamiseen. Laivalla on peruspalvelut kuten yökerho, baari, kasino, pienehkö tax free kauppa, ravintoloita sekä buffet. Järkevin ruokailuvaihtoehto on buffet jossa on varmasti tuoreimmat ruuat. Laivan kaksi muuta ravintolaa ovat todella hiljaisia, onkohan ruoka edes tuoretta? Buffetin ruoka on kelvollista. Tarjonta on suppeampaa kuin Viking Linellla tai Siljalla, mutta samalla edullisempaa. Vielä viime vuonna buffetin yhteydessä tarjoiltiin lasi kuohuviiniä sekä vodkasnapsi, mutta ei enää. Ruokajuomana hintaan kuuluu puna­ ja valkoviini, olut sekä virvoitusjuomat. Ensimmäinen kattaus alkaa jo puolituntia ennen laivan lähtöä.

Suomalaisille kaupataan B­-luokan hyttejä tai siitä parempia. B-­luokan hytti on varsin vaatimaton ja ajanpatina näkyy. B-­luokassa olen matkustanut kolme kertaa, mutta nyt viimeisellä matkalla laivan parhaassa hyttiluokassa eli DeLuxe. DeLuxe hytti Princess Marialla on hyvä ja tilava. Hytin hintaan kuuluu erikoisaamiaiset ja hyttiin on varattu pullo kuohuviiniä sekä viinejä, olutta, väkeviä, hedelmiä ja pähkinöitä. DeLuxe hytit on rajattu omalle alueelle johon ei muilla ole pääsyä. Lisäksi hyttiosastolla on pieni lounge-tila jossa on tarjolla kahvia ja teetä. Hyttiä ei muuten kannata varata ajoissa, sillä kaikissa tapauksissa matkoja on myyty noin puoleen hintaan paria viikkoa ennen matkaa. DeLuxe hytti maksoi tarjouksessa noin 300 euroa, normaalihinta olisi ollut 600 euroa. B­luokan hytti maksaa yleisesti vajaat 100 euroa. Nämä hinnat ovat viikonloppuhintoja, arkena pääsee huomattavasti edullisemmin. Hytin hinnan lisäksi tulee merkittävästi oheiskuluja: bussikuljetukset Pietarissa 25 euroa (pakollinen viisumivapauden vuoksi), satamamaksut noin 8 euroa sekä polttoainelisä noin 15 euroa). Matkoja voi ostaa suoraan varustamolta, mutta kannattaa tarkistaa myykö Nordic Ferry Center halvemmalla.

Princess Marialla laivalla ei puhuta juurikaan suomea, asiointi onnistuu parhaiten venäjäksi tai englanniksi. Yllättäviin asioihin kuuluu myös matkatavaroiden läpivalaisu. Laivaan noustessa matkatavari läpivalaistaa käsittääkseni alkoholijuomien ja elintarvikkeiden vuoksi. Alkoholijuomat otetaan säilöön matkan ajaksi. Eli voit kyllä ostaa tuliaisviinoja Pietarista, mutta ne otetaan matkan ajaksi säilöön ja Helsinkiin saavuttaessa annetaan takaisin. Yllätyksiä piisaa ja yksi sellainen on matkustajaputken puuttuminen Pietarin päässä. Laivasta laskeudutaan maihin portaita pitkin, saman henkiset kuin lentokentillä on käytössä. Maihin pääsee näitä yksiä portaita pitkin, ne ovat kapeat ja jyrkät. Jonoja luonnollisesti syntyy kun kaikki matkustajat ryntäävät ulos. Seuraavat jonot onkin passintarkastuksessa. Ruuhkaisimpina hetkinä maihinnousu saattaa kestää noin tunnin kun passintarkistus otetaan huomioon. Nopeimmillaan maihin pääsee ehkä noin 30 minuutissa.
Laivan aikataulu on mukava. Laiva lähtee illalla Helsingistä ja on aamulla Pietarissa. Laiva lähtee illalla takaisin ja on seuraavana aamuna Helsingissä. Maissaoloaikaa on noin kymmenen tuntia. Siinä ajassa ei luonnollisesti voi koko kaupunkiin tutustua kunnolla, vaan on päätettävä mihin osa-­alueeseen haluaa tutustua. Seuraavassa onkin esitelty kaksi erilaista päivää Pietarissa.

Keskeiset nähtävyydet päivässä

Itse olen matkustanut aina laivalla, joten matkaan kuuluu kuljetus Iisakin kirkolle ja takaisin. Passintarkistuksen jälkeen ulkona odottaa rivi minibusseja joissa lukee St. Peter Line shuttle­bus tai city tour. Lippuja ei kysellä erikseen, vaan matkaajat ohjataan suoraan kyytiin odottamaan lähtöä. Bussinreitin kartalle on merkitty muutama pysäkki, mutta käytännössä bussi suuntaan suoraan päätepysäkille eli Iisakin kirkolle. Jos pääsit maihin nopeasti, niin kirkko ei välttämättä ole vielä auki. Maku asia aloittaako Pietarin kierroksen Iisakin kirkolla vai jättääkö sen viimeiseksi. Viimeiseksikin tämän voi jättää kätevästi koska bussit lähtevät kirkon edestä takaisin laivalle.

Aloitetaan tämä kierros kuitenkin Iisakin kirkosta. Iisakin kirkko kuuluu Pietarin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Kirkko on rakennettu 1800­luvulla ja sen rakentamiseen kului neljäkymmentä vuotta, eikä ihme kun on kyse valtavan suuresta kirkosta. Kirkko on suuri (korkeus 101,5 metriä) ja sen kullattu kupoli näkyy kauas. Nykyisin kirkko toimii museona, johon pääsee tutustumaan 250 ruplan maksua vastaan. Kirkko on sisältä mahtavan näköinen ja yksityiskohta riittää. Kirkon sisällä on muuten mukavasti muutamia penkkejä joissa voi levätä ja ihailla kirkkoa. Kesäisin kirkon täyttää risteilyturistit ja puheensorina sisällä on melkoinen. Sisätilojen lisäksi on mahdollista käydä ulkotasanteella (colonnaded), josta avautuu upeat näkymät kaupunkiin. Lippu ylätasanteelle maksaa 150 ruplaa ja lipun voi ostaa automaatista tai lipputiskiltä. Kuntoa hieman kysytään kiivettäessä portaita ylös, alkuun portaat ovat leveitä ja kunnollisia. Viimeiset parikymmentä porrasta onkin sitten kapeita, mutta onneksi ylös ja alas on omat portaansa joten ruuhkia ei synny. Ulkotasanteella on myös mahdollita käydä illalla, mutta pääsylippu maksaa huomattavasti enemmän. Iisakin kirkolla on omat nettisivut, josta voi tutustua myös muihin oleellisiin kirkkoihin Pietarissa: http://eng.cathedral.ru/

Iisakin kirkko


Seuraavaksi on suuntana Neva­joki eli Pietarin kirkon takaovista suunnataan suoraa eteenpäin ja edessäsi on puisto ja tämän jälkeen on Nevajoki. Matkaa joelle tuskin kertyy edes 500 metriä. Ennen kuin ihailet Nevajoen maisemia, niin pysähdy ennen jokea katsomaan Vaskiratsastaja ­patsasta. Vaskiratsastaja on patsaista kuuluisin ja se on ollut paikallaan 1700­-luvun lopulta lähtien. Patsaan luona pysähtyy paljon hääpareja kuvauttamassaan itseään. Patsas on kuitenkin nopeasti nähty ja aika jatkaa matkaa Nevan rannalle. Jos olet tullut Iisakin kirkolta rannalle, niin käänny oikealle eli lähde kävelemään itään.

Vaskiratsastaja


Noin 500 metrin kuluttua näet Eremitaasin "takapihan", päästäksesi valtavalle aukiolle eli sisäänkäynnille tulee kääntyä oikealle. Ennen kuin käännyt Eremitaasille, niin joen rannalla kaupataan paljon kanavaristeilyjä. Kanavaristeily ei ole lainkaan hullumpi ajatus. Kanavaristeilyt kestävät noin kaksi tuntia ja sen aikana seilataan Pietarin kanavia pitkin. Veneestä käsin on mukava ihailla kaupunkia, varsinkin Verikirkko on upea ilmestys veneestä. Kanavaristeilyn aikana on helppo huomata, että Pietari on Pohjolan Venetsia. Selostus risteilyllä on luonnollisesti venäjäksi.

Kanvaristeilyllä Pietarissa eli Pohjolan Venetsiassa


Kanavaristeilyn jälkeen on sopiva hetki piipahtaa Eremitaasissa tai ainakin käydä palatsinaukiolla katsomassa rakennusta ulkoapäin. Jos on sesonkiaika, niin Eremitaasin lippujonot saattavat olla satojen metrin mittasia. Jos tiedät, että tulet vierailemaan Eremitaasissa, niin osta liput ennakkoon. Ennen lippujen ostoa on ehkä paikallaan tietää mikä Eremitaasi on. Eremitaasi on yksi maailman suurimmista taide­ ja kulttuurihistoriallisista museoista. Rakennus itsessään on jo nähtävyys sillä se on vanha keisarin talvipalatsi. Näyttelyhuoneita on peräti 365 joissa on upeita taideteoksia mm. Michelangelon, Leonardo da Vincin ja Vincent van Goghin teoksia. Taideteosten lisäksi on mm. Egyptin aarteita kuten muumioita. Nähtävää siis riittäisi useiksi päiviksi, parissa tunnissa ehtii nähdä vain murto­-osan.

Eremitaasi



Lyhyen Eremitaasi vierailun jälkeen voit jatkaa jalkaisin matkaa Verikirkolle. Verikirkolle on noin kilometri Eremitaasilta. Matkan varrelle osuu Jamie Oliverin italialainen ravintola jos nälkä yllättää! Kristuksen ylösnousemuksen katedraali eli Verikirkko on todella koristeellinen "sipulikirkko". Sisäänpääsy maksaa 250 ruplaa ja sisällä ehdottomasti kannattaa vierailla. Sisäpinnat ovat mosaiikkia ja voi vain hämmästellä kuinka suuri työ siinä on ollut.

Verikirkko


Verikirkon jälkeen on aika suunnata takaisin bussipysäkille eli Iisakin kirkolle. Vaihtelun vuoksi kannattaa lähteä kanavan suuntaisesti etelään kohti Pietarin pääkatua Nevski prospektia. Kun saavutat Nevskin, niin lähde kävelemään Iisakin kirkon suuntaan. Iisakin kirkko on hyvä maamerkki! St. Peter linen bussit lähtevät tunnin välein (15:45, 16:45 ja 17:45) Iisakin kirkon sisääkäyntiä vastapäätä. Lippuja ei paluumatkallakaan kysellä, vaan kuskit kyselevät "St. Peter Line?".

Shoppailupäivä Pietarissa ja metrolla suhaamista

Pietarin edullisuus riippuu paljon ruplan kurssista. Parhamillaan eurolla sai 100 ruplaa, mutta maaliskuussa 2015 sai noin 63 ruplaa eurolla. Länsimaiset ostoskeskukset ovat venäläisille melko uusi tuttavuus ja niitä ei ole paljon. Tietysti Pietarin historialliseen keskustaan on haasteellista rakentaa hehtaarien kokoista kauppakeskusta. Pietarin uusin ja länsimaalaisin ostoskeskus on Galeria, joka sijaitsee lähellä rautatieasemaa (Moskovan) sekä Ploschad Vosstanian metroasemaa.

Kartalla matka Iisakin kirkolta ostoskeskukselle voi näyttää lyhyeltä, mutta oikeasti kyseessä on noin 5 kilometrin kävelymatka. Kannattaa siis ottaa metro! Jos matkustat laivalla, niin laivayhtiön bussi jättää sinut Iisakin kirkon eteen. Suuntaa suoraa samaa katua eteenpäin ja noin 5 minuutin kävelymatkan jälkeen on metro­aseman kyltti oikealle ja siinä pari minuuttia, niin olet Admiralteyskayan metroasemalla eli linja 5 on kyseessä. Ensimmäiseksi sinun pitää ostaa metropoletteja, kannattaa ostaa samalla myös paluumatkaa varten. Me ostimme poletit tiskiltä, näytimme vain sormien avulla kuinka monta polettia ja annoimme rahan. Asiointi sujui siis kätevästi! Sitten kohti portteja johon poletti laitetaan ja laskeutuminen todella alas. Metron rullaportaissa kuluu minuutti jos toinenkin, sillä Pietarin metro on poikkeuksellisen syvällä.

Metrolla liikkuminen on helppoa. Eli laskeuduimme Admiralteyskayan metroasemalle eli linjalle viisi. Linjan viisi pääteasemat on Komendantsky Prospekt ja Mezhdunarodnaya. Meidän piti päästä vaihtoasemalle Sadovaya jossa on vaihtomahdollisuus Spasskaya ja Sennay Ploschad asemille. Eli meidän piti lähteä linjalla viisi kohti Mezhdunarodnayan suuntaisesti. Ehdottomasti kannattaa tulostaa taskuun metrokartta esimerkiksi Wikipediasta. Metroilla ei ole aikautauluja, vaan aina muutaman minuutin välein tulee seuraava. Pietarissa on muistettava, että metroasemien välit on yllätävän pitkiä. Vaihtoasemilla kävelymatka maanalla asemalta toiselle saattaa olla satoja metrejä. Matkustimme lauantaina metrolla ja väkeä oli paljon, mutta ei suuria ruuhkia. Pietarin metrosta puhuttaessa yleisesti varoitellaan taskuvarkaista, ainakin tällä kertaa oli turvallinen olo matkustaa vaikkakin taskuvarkaita varmasti on. Näillä metrovinkeillä varmasti löydät Galeria ostoskeskukselle. Ehdottomasti lähin asema on Ploschad Vosstania, mutta linjan neljä asema Ligovskiy Prospekt on myös kävelymatkan (500 metrin) päässä.

Galeria ostoskeskuksessa on tunnetteja länsimaisia tuotemerkkejä kuten H&M, Pullbear, Adidas, Ferrari (vaatemerkki) ja tarjolla on tuttuja pikaruokaloita kuten Mc Donald's, Burger King ja KFC. Maaliskuussa 2015 ei näkynyt millään tavalla tuontikiellot. Nämä pikaruokalat olivat muuten täynnä venäläisiä! Bic Mac hampurilainen maksoi 100 ruplaa eli vajaan kahden euron luokkaa. Kansainvälisillä luottokorteilla toki voi maksaa, mutta me nostimme ruplia automaatista sekä vaihdoimme euroja rupliksi rahanvaihtokonttorissa. Automaatista 3000 ruplaa maksoi 51 euroa eli kurssi oli 59. Rahanvaihtopisteessä kurssi oli 63,9. Lähin rahanvaihtopiste on kadun toisella puolella, hieman piilossa: Kulje pitkittäissuunnassa noin puoliväliin Galeria ostoskeskusta ja katso kadun toisella puolelle, niin näet pienen ledimainoksen jossa on valuuttakursseja. Etsi kadu ylityspaikka ja suunnista ledikyltin mukaisesti.



Paluumatkaostosreissulta onnistuu metrolla. Paluumatkassa kuluu noin puolituntia kun olet Iisakin kirkolla. Iisakin kirkolla kannattaa katsoa kelloa, St. Peter Linen bussikuljetukset lähtevät tunnin välein: ensimmäinen kello 15:45 ja viimeinen 17:45. Jos sinulla jää aikaa, lämmin odotella bussikyytiä.

Kommentit

  1. Edellisen perusteella voi todeta että laivan sijasta on järkevää hankkia esim. vuoden viisumi (nyt tarjous matkamessuilla oli 119€) ja kulkea junalla. Monia lisämaksuja ei ole, tulliasiat hoituu matkan aikana, kun astut junasta ulos, olet kaupungissa. Metrolla pääsee alle puolen euron yhtäälle ja toisaalle. Ei tarvitse notkua liikennevälineessä kahden yön yli. Hotellin voi varata netistä ilman mitään muodollisuuksia, hotellihintoja on laidasta laitaan, ei Sokoksen kalliden hotellien 'pakkosyöttöä'. No, ehkä ei ole ensikertalaisen paras juttu.

    VastaaPoista
  2. Asia on just noin kuin sanoit!
    Ainoa järkevä tapa on hankkia vuosiviisumi jos aikoo käydä useammin kuin kerran Venäjällä. Netistä hoituu sekä junamatkan hankinta että hotelli. Eikä tule kalliiksi. Aivan hyviä yöpymispaikkoja saa jo muutamalla kympillä. Metroa kätevämpää liikkumistapaa ei Pietarissa ole.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit